Bob Ferguson

ATTORNEY GENERAL OF WASHINGTON

1125 Washington Street SE ¢« PO Box 40100 « Olympia WA 98504-0100

January 22, 2013

The Honorable Linda Evans Parlette
Washington State Senator, District 12
PO Box 40412

Olympia, WA 98504-0412

The Honorable Randi Becker
Washington State Senator, District 2
PO Box 40402

Olympia, WA 98504-0402

The Honorable Steve Conway
Washington State Senator, District 29
PO Box 40429 '
Olympia, WA 98504-0429

The Honorable Paul Harris

Washington State Representative, District 17
PO Box 40600

Olympia, WA 98504-0600

The Honorable Karen Keiser
Washington State Senator, District 33
PO Box 40433
Olympia, WA 98504-0433

Dear Senators and Representatives:

The Honorable Eileen Cody

Washington State Representative, District 34
PO Box 40600

Olympia, WA 98504-0600

The Honorable David Frockt
Washington State Senator, District 46
PO Box 40446

Olympia, WA 98504-0600

The Honorable Laurie Jinkins

Washington State Representative, District 27
PO Box 40600

Olympia, WA 98504-0600

The Honorable Steve Tharinger

Washington State Representative, District 24
PO Box 40600

Olympia, WA 98504-0600

By letter previously acknowledged, you have requested an opinion on the following

question:

Must pharmacists be recognized as health care providers and compensated
for their clinical services under Washington’s “every category of provider”

law, RCW 48.43.045?
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BRIEF ANSWER

Pharmacists are health care providers and must be compensated for services included in
the basic health plan that are within the scope of the pharmacist’s practice if the pharmacist
agrees to abide by stated standards related to cost containment, management, and clinically
efficacious health services.

ANALYSIS

The “every category of provider” law, RCW 48.43.045, requires health plans to permit
every category of health care provider to provide health services or care for conditions included
in the basic health plan services, if the health services or care is within the health care provider’s
permitted scope of practice and the provider agrees to abide by certain enumerated standards.
Thus, to answer your question, we must answer the following questions: Is a pharmacist a health
care provider? Do pharmacists provide health services or care for conditions included in the
basic health plan services? Are the services within the scope of the pharmacist’s practice? Can
pharmacists agree to the enumerated standards? I will address each question in turn.

Is a pharmacist a health care provider?

A “health care provider” is “[a] person regulated under Title 18 or chapter 70.127 RCW,
to practice health or health-related services or otherwise practicing health care services in this
state consistent with state law[.]” RCW 48.43.005(23)(a). “‘Health care service’ means that
service offered or provided by health care facilities and health care providers relating to the
prevention, cure, or treatment of illness, injury, or disease.” RCW 48.43.005(24).

Pharmacists are regulated under RCW 18.64. And pharmacists practice health care
services. See RCW 18.64.011(23) (defining the “practice of pharmacy”); RCW 7.70.020
(defining “health care provider” as including pharmacists); WAC 182-530-1050 (defining
“practitioner” as an “individual who has met the professional and legal requirements necessary to
provide a health care service, such as a . . . pharmacist”). Therefore, a pharmacist is a health care
provider.

Do pharmacists provide health services or care for conditions included in the basic health
plan services?

“‘Basic health plan services’ means that schedule of covered health services, including
the description of how those benefits are to be administered, that are required to be delivered to
an enrollee under the basic health plan, as revised from time to time.” RCW 48.43.005(6). The
administrator of the basic health plan, the administrator of the Washington State Health Care
Authority, revises a schedule of covered basic health care services “including physician services,

L «Basic health plan’ means the plan described under chapter 70.47 RCW[.]” RCW 48.43.005(4).
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inpatient and outpatient hospital services, presctiption drugs and medications, and other services
that may be necessary for basic health care.” RCW 70.47.060(1). The Schedule of Benefits
listed in the Basic Health 2012 Member Handbook includes a pharmacy benefit as a covered
service. http://www.basichealth.hca.wa.gov/documents/22-405.pdf 2012 (see page 30, App. A at
“L.”). However, the pharmacy benefit does not list any specific, non-dispensing services that a
pharmacist may provide, but rather only describes the drug benefit.

The failure to list various services a pharmacist may provide does not end the inquiry. As
the “every category of provider” law is written, if a service is covered, a provider may provide
the service if it is within the provider’s scope of practice.

Are the services within the scope of the pharmacist’s practice?

A pharmacist may only provide services that are within the scope of the pharmacist’s
practice.2 Pharmacists are required to be licensed under RCW 18.64. RCW 18.64.020.
"RCW 18.64 also defines the scope of the practice of pharmacy:

“Practice of pharmacy” includes the practice of and responsibility for:
Interpreting prescription orders; the compounding, dispensing, labeling,
administering, and distributing of drugs and devices; the monitoring of drug
therapy and use; the initiating or modifying of drug therapy in accordance with
written guidelines or protocols previously established and approved for his or her
practice by a practitioner authorized to prescribe drugs; the participating in drug
utilization reviews and drug product selection; the proper and safe storing and
distributing of drugs and devices and maintenance of proper records thereof; the
providing of information on legend drugs which may include, but is not limited
to, the advising of therapeutic values, hazards, and the uses of drugs and devices.

RCW 18.64.011(23). The terms “pharmacist” and the “practice of pharmacy” are defined in
several regulations, all referring back to RCW 18.64 or mimicking the language of this statute.
See WAC 246-860-020° (Department of Health); WAC 284-43-130* (Office of the Insurance

2 A pharmacist commits unprofessional conduct when he practices beyond the scope of practice as defined
by law or rule. RCW 18.130.180(12).

3 “(6) ‘Pharmacist’ means a person licensed by the Washington state board of pharmacy to

engage in the practice of pharmacy.”

4 “(24) ‘Pharmacy services’ means the practice of pharmacy as defined in chapter 18.64

RCW and includes any drugs or devices as defined in chapter 18.64 RCW.”

“(30) ‘Supplementary pharmacy services’ or ‘other pharmacy services’ means pharmacy
services involving the provision of drug therapy management and other services not required
under state and federal law but that may be rendered in connection with dispensing, or that may be
used in disease prevention or disease management.”
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Commissioner); WAC 182-530-1050° (Health Care Authority). Additionally, most of the terms
within the definition of the practice of pharmacy are likewise defined in that statute. See RCW
18.64.020. RCW 18.64.020 does not, however, define “monitoring of drug therapy and use” or
“initiating or modifying of drug therapy in accordance with written guidelines or protocols
previously established and approved for his or her practice by a practitioner authorized to
prescribe drugs.” Thus, the plain language of RCW 18.64.011(23) describes the scope of the
practice of pharmacy as largely revolving around dispensing, administering, and storing of drugs
and devices. However, the two undefined clauses purport to allow pharmacists to monitor and
initiate drug therapy under written agreements, establishing guidelines and protocols, with
physicians.

WAC 246-863-110 defines the term “monitoring drug therapy” to mean “a review of the
drug therapy regimen of patients . . . for the purpose of evaluating and rendering advice to the
prescribing practitioner regarding adjustment of the regimen.” Monitoring of drug therapy
includes collecting and reviewing patient drug use histories, measuring and reviewing patient
vital signs, and ordering and evaluating the results of laboratory tests relating to drug therapy
when in accordance with the policies and procedures or protocols which have been developed by
the pharmacist and prescribing practitioners. WAC 246-863-110. In 1989, the Washington
Supreme Court, in dicta, analyzed the term “monitoring drug therapy” and noted that “without
benefit of a patient’s medical history, the pharmacist is not qualified to determine the propriety
of a particular drug regimen.” McKee v. American Home Prods. Corp., 113 Wn.2d 701, 716,
782 P.2d 1045 (1989).6 The Court further opined that a pharmacist does not have a duty to

> “Pharmacist” - A person licensed in the practice of pharmacy by the state in which the
prescription is filled.

“Practice of pharmacy” - The practice of and responsibility for:

(1) Accurately interpreting prescription orders;

(2) Compounding drugs;

(3) Dispensing, labeling, administering, and distributing of drugs and devices;

(4) Providing drug information to the client that includes, but is not limited to, the
advising of therapeutic values, hazards, and the uses of drugs and devices;

(5) Monitoring of drug therapy and use;
(6) Proper and safe storage of drugs and devices;
(7) Documenting and maintaining records;

(8) Initiating or modifying drug therapy in accordance with written guidelines or
* protocols previously established and approved for a pharmacist’s practice by a practitioner
authorized to prescribe drugs; and

(9) Participating in drug use reviews and drug product selection.

§ McKee was decided in 1989 in a 5-4 decision. The issue before the Court was whether pharmacists had a
duty to warn consumers of potential hazards of a drug prescribed by a physician. The Court quickly resolved that
issue on procedural evidentiary grounds. McKee, 113 Wn.2d at 707. However, due to the “importance of the issue
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question the judgment of the prescribing physician and it would be inappropriate to interject the
pharmacist into the physician-patient relationship and interfere with ongoing treatment. Id. at
712. The legislature did not amend the definition of practice of pharmacy in response to the
McKee decision; nor did the Department of Health amend the definition of “monitoring drug
therapy.” But see 42 U.S.C. 1396r-8(g)(2)(A) (establishing standards of care for pharmacists
including governing patient counseling).

The McKee Court did not discuss the other clause in RCW 18.64.011(23) permitting
pharmacists to perform some non-dispensing services: “the initiating or modifying of drug
therapy in accordance with written guidelines or protocols previously established and approved
for his or her practice by a practitioner authorized to prescribe drugs[.]” And the plain language
of the clause addresses the McKee Court’s concerns regarding a pharmacist interfering in the
physician-patient relationship because it requires written guidelines or protocols to be established
between the physician and the pharmacist. Consistent with this authorization, collaborative drug
therapy agreements were developed allowing a pharmacist to “initiat[e] or modify[] . . . drug
therapy in accordance with written guidelines or protocols previously established and approved
for his or her practice by a practitioner authorized to prescribe drugs[.]” Under collaborative
drug therapy agreements a physician agrees to train, provide oversight, and authorize a
pharmacist to be an extender for the services described in the agreement. The Board of
Pharmacy approves collaborative drug therapy agreements for various types of care, for example
immunizations, anti-coagulation, emergency contraceptive protocol, nicotine replacement,
hypertension, and pain management, to name a few. There are approximately 3,000
collaborative drug therapy agreements approved by the Board.

In your letter you provide a list of clinical services, not related to dispensing, that you
state pharmacists currently provide, including anti-coagulation services, contraception initiation
and continuation, chronic disease management services, and immunization services. Those
services may be within the scope of the practice of pharmacy so long as a collaborative drug
therapy agreement exists between the pharmacist and a physician.

Can pharmacists agree to the enumerated standards?

The every category of provider law requires providers to agree to abide by standards
related to:

(A)  Provision, utilization review, and cost containment of health services;
(B)  Management and administrative procedures; and

(C)  Provision of cost-effective and clinically efficacious health services.

and public interest” (id. at 707) involved, the Court discussed the practice of pharmacy at length, in dicta, citing the
definition of the practice of pharmacy in RCW 18.64 (then located in subsection 11). Id. at 713, 717.
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RCW 48.43.045(1)(a)(ii)). WAC 284-43-205(2) elaborates on these requirements noting that
“health carriers may determine that particular services for particular conditions by particular
categories of providers are not cost-effective or clinically efficacious, and may exclude such
services from coverage or reimbursement under a health plan. Any such determinations must be
supported by relevant information or evidence of the type usually considered and relied upon in
making determinations of cost-effectiveness or clinical efficacy.” There is the potential for
duplication of billing for services if both a physician and pharmacist are providing similar
services. These statutory requirements work to prevent this type of situation and allow a health
carrier to make determinations consistent with the statute and regulation. Therefore, if
pharmacists can agree to abide by the enumerated standards, they must still be able to show that
they are cost-effective and clinically efficacious.

I hope the foregoing information will prove useful. This is an informal opinion and will
not be published as an official Attorney General Opinion.

Sincerely
\ fﬁ i}@x
JENNIFER S. STEELE

Assistant Attorney General
(206) 389-2106
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